Contact Info
- 96 Queen Park, Los Vegas, USA
- +1 800 555 44 00
- mail@example.com
- Office Hrs: Today 9.00am to 6.00pm
3D Vectra sanallaştırma teknolojisi ile estetik operasyonlar sonrasında burnunuzun nasıl bir görünüme sahip olacağını önceden görebiliyorsunuz. 3D Vectra Teknolojisi sayesinde hastalarımız, operasyon öncesinde doktoruyla görüşerek beklentilerini daha net aktarabiliyor.
3D Vectra teknolojisi doktorunuz ile istediğiniz sonucu eksiksiz paylaşabilmeniz ve doktorun sizin istekleriniz doğrultusunda planlama yapabilmesi gereklidir.
Op. Dr. Denizhan Özkaya TV 8.5 yayınında estetik burun ameliyatlarına dair merak edilen soruları yanıtladı.
Kapalı rinoplasti, açık rinoplasti, piezo teknolojisi ve burun estetiğine dair tüm konularla ilgili bilgilendirme yaptı.
Op. Dr. Denizhan Özkaya’ya özel soru sormak için ücretsiz online randevu talebi oluşturabilirsiniz.
Burun estetiğinin temel amaçlarından biri aynaya baktığınızda kendinizi iyi hissetmenizi sağlamaktır. Aynaya bakıp “burnum kemerli/büyük/yamuk/eğik vb.” diyorsanız bu durum geçtikten sonra daha iyi görüneceğinizi düşünüyor ve hissediyorsanız ameliyat olmak için adımlar atabilirsiniz.
Burun içindeki fonksiyonel problemlerin düzeltilebilmesi için bazı durumlarda gerekli olabilir ancak genellikle kişisel bir tercihtir.
Peki, burun estetiği için insanlar hangi durumlarda doktorun kapısını çalar? Burnun yüze göre daha geniş veya daha uzun olması insan yüzünden memnuniyetsizliğe neden olabilir. Bu sebep operasyon için yeterli kabul edilir.
Kırık veya eğik bir burun kemiği, burnun yüzünüzdeki konumunu ve nefesinizi de etkileyebilir. Bu burun ameliyatının amacı, burnunuzun fonksiyonunu sağlamak ve aynı zamanda duruşunu düzeltmektir. Aslında burnunuzu ne kadar sevseniz de bir kaza veya yüzünüze alınan bir darbe sonucu burnunuzun şekli değişebilir ve aynı zamanda burun fonksiyonlarınız doğru çalışmayabilir. Bu nedenle burun estetiği gerekli bir ameliyattır.
Burnun her iki tarafında asimetri bulunması burun estetiği için doktora başvuran kişilerin karşılaştığı sorunlardan biridir. Önden bakıldığında güzel görünen burun ucu, yandan bakıldığında daha aşağıda görünebilir. Bu konuda ameliyatla hemfikir olan pek çok ünlü var. Estetik sebeplerden biri de burun deliklerinin geniş olması veya burunla uyumsuz olmasıdır. Burun üstünde kemer olması, rinoplastinin en yaygın nedenlerinden biridir.
Kemerli burun çok karakteristik görünse de birçok kişinin burnundan memnun olmamasının da sebebidir. Rinoplasti, burnun şeklini değiştiren ağrısız bir ameliyattır. Rinoplasti olarak da bilinen bu kozmetik işlemler, burnun hangi bölümünün düzeltilmesi gerektiğine göre şekillendirilir. Burun düzleştirilebilir, daraltılabilir veya büyütülebilir. Burun ucunun şekli değiştirilebilir. Ayrıca burun kemerinin eğriliği düzeltilebilir, çukur ve tümsekler giderilebilir.
Estetik ve fonksiyonel olmak üzere 2 ana rinoplasti kategorisi vardır. Estetik rinoplasti, kozmetik nedenlerle burnun dış görünüşünün değiştirilmesini içerir. Fonksiyonel rinoplastinin amacı, tıkanıklığı azaltmak ve solunumu düzeltmek için burun hava yolunu iyileştirmektir.
Burun ameliyatınızın hem işlevsel hem de estetik açıdan başarılı olması, ameliyat sonrası burnunuzdan rahat nefes alabilmeniz ve koku alabilmeniz önemlidir. Aynı ameliyatta konka (burun eti büyümesi) ve deviasyon (burun kemiği eğriliği) giderilmelidir.
Günümüzde burun cerrahisinde başarılı kabul edilen estetik ve fonksiyonel sonuçların elde edilebilmesi için, doktorunuzun burun cerrahisi alanında geniş deneyime sahip olması, burun cerrahisi konusunda güncel bilgi, cerrahi teknik ve teknikleri takip edip uygulayabilmesi önemlidir. Burun estetiğinin başarısı için en önemli kriter hastanın iyiliğidir ve bu ancak işlem sonunda burnun istenilen görünüme ve nefes alma rahatlığına sahip olması ile mümkündür.
Tüm bu düzenlemeleri yapabilmek için burun kemiklerini oluşturan yapıların düzenlenmesi gerekmektedir. Buruna şeklini veren yumuşak doku, deri, kıkırdak ve kemiklerdir. Burun kökü çatı şeklinde birbirine bağlanan iki kemikten oluşur. Bu kısım çok sert ve sağlamdır. Burnun ortasından başlayarak kemik yapısının yerini kıkırdak alır. Bu alanlar ayrıca kemikli kısımlardan daha yumuşaktır.
Çoğu kozmetik amaçlı olsa da fonksiyonel amaçlı da yapılmaktadır. Örneğin burnun şeklinden ve yapısından kaynaklanan nefes alma sorunları estetik burun ameliyatı ile giderilebilir. Estetik nedenlerle burun estetiğine başvuran kişilerin en sık dile getirdiği sorunlar septum eğriliği, burun kemerinde şişlik, çukurluklar, çok dar veya çok geniş bir burundur.
Rinoplastide burnun yapısını oluşturan dokuların bir kısmı alınabilir, başka bölgelerden alınan dokular buruna eklenebilir veya mevcut yapıların şekli değiştirilebilir. Prosedürün amacına bağlı olarak, yukarıdaki değişikliklerden biri veya birkaçı uygulanabilir. Bu işlemlerde iki temel yöntem kullanılmaktadır.
Küçültme rinoplasti günümüzde rinoplasti için yaygın olarak kullanılan yöntem, küçültme, küçültme anlamına gelen “küçültme” rinoplasti tekniğidir. Anatomik olarak burun dorsumunun dorsum adı verilen üst kısmı kemik, alt kısmı ise kıkırdaktır. Küçültülmüş terim, burun arkasındaki çıkıntıların (burun kemerleri, çıkıntılar) kesilmesi ve çıkarılması için çeşitli teknik ve tekniklerin kullanılması anlamına gelir.
Burun köprüsünün bu şekilde çıkarılmasından sonra burnun doğal ve estetik görünmesi için burun kemiğinin yeniden şekillendirilmesi ve burun köprüsü üzerindeki osteokondral geçiş bölgesindeki zayıf halkanın uygun tekniklerle onarılması gerekir. Bu tip restorasyonların yetersiz restorasyonu, restorasyon sırasında farklı estetik ve fonksiyonel sorunlara yol açabilir.
Bunlardan biri açık rinoplasti adı verilen bir yöntemdir. Açık rinoplastide burun yapıları açığa çıkarılır ve burun delikleri arasında bir kesi yapılarak ameliyat yapılır. Açık rinoplasti cerraha kolay görüş sağlarken, ameliyattan sonra hala görünür yara izi kalabilir.
Diğer bir yöntem olan kapalı rinoplastide ise burun delikleri içerisinden cerrahi kesi yapılır. Bu yöntemde kesi dışarıdan görülebilecek bir bölgede olmadığı için işlem sonrası gözle görülür bir iz kalmaz.
Kapalı rinoplastide (kapalı burun ameliyatı) açık rinoplastiye (açık burun ameliyatı) göre iyileşme süresi daha kısadır. Burun ucundaki ödem daha az olur.
Açık rinoplastide (açık burun ameliyatı) doktorun görüş açısı daha fazla olduğu için çoğu zaman açık rinoplastinin daha iyi olduğu düşünülmektedir. Fakat bu durum tecrübeli doktorlar için geçerli değildir. Tecrübeli bir doktor tarafından kapalı burun ameliyatında da istenilen sonuçlar elde edilir.
İki teknik arasındaki fark, açık teknik yönteminin burun ucunda küçük bir kesi yapılması, burun derisinin tamamen çıkarılması ve tüm anatominin doğrudan görülebilmesini sağlamasıdır.
Kapalı teknikte, burun ön tarafından değil, sadece burun içinden yapılan bir kesi ile biraz kısıtlı görüş alanı ile ameliyat yapılır. Düzeltmeye yönelik burun cerrahisinde kemik ve kıkırdak problemlerini ortaya çıkarmak için bu iki yöntemden biri kullanıldıktan sonra mevcut sorunun içeriğine ve yapılacak müdahaleye göre farklı cerrahi teknik ve teknikler kullanılabilir.
İlk burun estetiği ameliyatı başarısız geçen veya yeni burnundan memnun olmayan hastalara revizyon burun ameliyatı yapılır. Revizyon burun ameliyatlarında genellikle açık burun ameliyatı (açık rinoplasti) tercih edilmektedir. Hasta açısından ameliyat sürecinde fark yoktur. Sadece iyileşme süreci ilk ameliyata göre daha uzundur.
Revizyon burun ameliyatları ilk ameliyata göre daha risklidir. Revizyon burun ameliyatları, ilk ameliyatlara göre doktor açısından daha zor ve tecrübe gerektirir. Çünkü doktorun müdahale edebileceği kıkırdak ve doku daha azdır. Bu yüzden kıkırdak doku eklemesi gerekebilir. Eksik kıkırdak; hastanın kaburgasından, kulağından veya hazır yapay kıkırdak kullanarak temin edilir. Sağlık açısından kıkırdak naklinde bir risk yoktur.
Estetik burun ameliyatı lokal anestezi ve genel anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi altında işlem sırasında uyursunuz ve hiçbir şey duymaz ve hissetmezsiniz.
Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Lokal anestezi burun ameliyatlarında genelde tercih edilmemektedir. Sadece basit cerrahi müdahalelerde tercih edilebilir. Lokal anestezi altında yapılan estetik rinoplastide sadece burun çevresine ağrıyı önleyici ilaç uygulanır. İşlem sırasında ağrı hissetmeyeceksiniz ancak ameliyat ekibini duyacaksınız ve işlem boyunca uyanık kalacaksınız.
Kesi: Rinoplasti için öncelikle iki yaklaşım kullanılır. En yaygın olanı, kolumella (burun delikleri arasındaki deri köprüsü) üzerindeki küçük bir dış insizyonun, burnun iç kısmındaki insizyonlarla süreklilik içinde yapıldığı dış veya açık yaklaşımdır. Endonazal rinoplasti tekniği geniş iç kesilerle yapılır. Her iki teknikle de, insizyonlar burnun kemik-kıkırdaklı çerçevesine erişime izin verir.
Burun tıkanıklığının düzeltilmesi: Fonksiyonel rinoplastide, burnun onarımı için değerlendirilen 3 ana bileşeni vardır: nazal septum, inferior türbinatlar ve valfler. Septumun sapması varsa (burnun 2 tarafını içten bölen bir yapı), bu, sapmış bileşenin çıkarılması veya yeniden şekillendirilmesiyle onarılır.
Alt kabuklar, büyütüldüklerinde hava yolunu tıkayabilir ve bu nedenle cerrahi redüksiyon gerektirebilir. Nazal valfler, burun boşluğuna girişteki en dar noktayı ifade eder ve açıklığın boyutunu arttırmak ve inhalasyon sırasında çökmeyi önlemek için çeşitli şekillerde arttırılabilir.
Burnun yeniden şekillendirilmesi ve yeniden boyutlandırılması: Burnun istenen şeklini ve boyutunu elde etmek için çeşitli prosedürler uygulanabilir. En yaygın estetik kaygılardan bazıları sırt kamburu, geniş bir uç veya çarpık bir burundur.
Dorsal kambur(kemer) küçültme, estetik açıdan daha hoş bir profil oluşturmak için burun çatısından hem kemik hem de kıkırdağın çıkarılmasını içerir. Uç küçültme, burun ucundaki kıkırdağın çıkarılmasını ve burun ucu kıkırdağının boyutunu azaltmak için dikişlerin kullanılmasını içerebilir.
Yamuk bir burnun düzleştirilmesi, önden görünümde daha fazla simetri oluşturmak için osteotomi (burun kemiklerinin kırılması) dahil olmak üzere çeşitli tekniklerden herhangi birini içerebilir.
Kapatma: Cerrah burun görünümünden memnun kaldığında, kesiler kapatılır. Erken iyileşme sürecinde stabiliteyi korumak için ateller genellikle burnun dışına yerleştirilir. Septal cerrahi vakalarında intranazal ateller sıklıkla kullanılır.
Burun şeklini korumak ve ameliyattan sonra kanamayı önlemek için burun içinden nefes almanıza izin veren delikli silikon tampon burun içine yapıştırılır. Bu silikon broşürler genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra çıkarılır. Silikonlar tamponlar kaygan yapıya sahip olduğu için çıkarılırken ağrı/acı hissettirmez.
Ameliyattan sonra burun üzerinde alüminyum kalıp (atel) 7. gün çıkarılmaktadır. Ameliyattan sonra 1-2 hafta ameliyat bölgesinde ve çevresinde hassasiyet olması normaldir. İlk 2 hafta burnunuzdan akıntı gelebilir.
İlk 10 ile 14 gün boyunca burnunuz kötü bir soğuk algınlığı var gibi tıkalı olacaktır. Doktorunuz sizi rahatlatmak için damlalar veya spreyler reçete edebilir.
Burundaki dikişler zamanla kendiliğinden erir. 1. hafta hafif morluk ve şişlik olması kaçınılmazdır. Birkaç gün yüksek bir yastık kullanmak bu konuda yardımcı olabilir. Çoğu şişlik 2 hafta içinde azalır. Ancak tamamen kaybolması 1 yılı bulabilir ve işlem sonrasında burnunuzun gerçek şeklini görebilirsiniz. Ameliyattan sonra burun derisi güneş ışığına karşı çok hassastır.
Rinoplasti ameliyatı yapan cerrahların büyük çoğunluğu, alar kıkırdağının konjenital defektlerinin oluşabileceğinin farkında değildir. Deneyimli cerrahlar bile, intraoperatif olarak karşılaşıldığında bu eksiklikleri, olumsuz bir geçmişe rağmen önceki travma, cerrahi veya enjeksiyonlara bağlarlar. İlişkili klinik deformitelerin cerrahi olarak düzeltilmesi basit onarımdan karmaşık rekonstrüksiyona kadar değişebilir.
Bu çalışmada, bir dizi rinoplasti hastasında konjenital alar deformitelerinin görülme sıklığını tek bir uygulamada tartışıyor ve alar kıkırdaklarının kompleks embriyolojisinin tanımı da dahil olmak üzere ilgili literatürü gözden geçirebilecek bir doktor tercih edilmesi oldukça önem arz edecektir.
Burun ameliyatları günümüzde sıklıkla yapıldığı için tecrübeli doktor sayısı oldukça fazladır. Burun estetiği ameliyatını yaptırmadan önce ciddi şekilde bir doktor araştırmasına girmenizi tavsiye ederiz. Özellikle burun ameliyatı sonrasında yapılması gereken kontroller aksatılmamalı ve düzenli olarak ameliyatı yapan doktorla görüşülmelidir.
Cerrahide burun estetiği ameliyatı yöntemleri hastaya ve istediği burun şekline göre farklılık gösterir. Kullanılan cerrahi yöntemi ve araçlar ile ilgili aklınızda kalan tüm soruları doktorunuzla bilgi alışverişinde bulunarak giderebilirsiniz. Burun estetiği ameliyatı sonrasında bir süre konforunuzdan ödün vermeniz gerekebilir fakat ilerleyen süreçlerde buna değdiğini göreceksiniz
Burun estetiğinin (rinoplastinin) amacı nedir?
Septorinoplasti ya da kısaca rinoplasti, yüzle uyumlu olacak şekilde burnun dış görünüşü ile birlikte varsa burun içinde nefes almayı engelleyen fonksiyonel problemlerin de giderildiği, genellikle genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır.>
Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?
Burun estetiği ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası hastanede yatmak gerekir mi?
Genellikle hastalar aynı gün taburcu olabilir veya 1 gece hastanede kalabilir.
Operasyon sonrası beni neler bekliyor?
Operasyon sonrası ilk birkaç gün içinde göz altında morluk ve şişlik olması beklenir. Şişlik ve morlukları azaltmak için birkaç gün göz üzerine ve yanaklara soğuk kompres uygulamak gerekir. Burun içinde genellikle delikli silikon tamponlar ikinci gün burun üzerindeki atel de 7-10. günler arasında çıkarılır.
Operasyon ağrılı mıdır?
Estetik burun ameliyatı diğer ameliyatlarla kıyaslandığında ağrısız bir ameliyat sayılabilir.
Burun estetiği ameliyatlarında hangi teknikleri tercih ediyoruz?
Operasyon açık ve kapalı tekniklerle yapılabilir. Açık teknikte burun ucunda yapılan bir kesiyle işleme başlanır. Kapalı teknikte ise burun dışında hiç kesi yapmadan tüm kesileri burun delikleri içinden yaparak operasyon yapılır.
Ben artık genellikle kapalı tekniği tercih ediyorum. Burun ucunda ödemin daha az olması burun dışında bir iz kalması ve hastanın iyileşme süresinin daha kısa olması nedeniyle ilk kez ameliyat olacak hastalarımda kapalı rinoplasti yapıyorum.
Preservation rinoplasti nedir?
Preservation rinoplasti açık ya da kapalı cerrahi teknikle yapılan burun sırtında kemerini kesmeden bir asansör gibi durun içine iterek kemeri düşüren bir yöntemdir.
Operasyon sonrası kanama riski var mıdır?
Evet, her cerrahi uygulamada olduğu gibi çok nadirde olsa vardır. Kanama olmaması için çok dikkatli ve özenli çalışıyoruz ancak kanamayı önlemek için sizin de yapmanız gerekenler bulunmakta. Sigara ve/veya alkol tüketmemeli, kan sulandırıcı özelliği olan ilaç ve besin destek ürünleri kullanmamalısınız.
Rinoplasti yaz aylarında yapılabilir mi?
Operasyon her mevsim yapılabilir. Ameliyat sonrası 10. günden itibaren denize ve havuza girebilirsiniz.
Burun estetiği ameliyatı öncesi yapmam gerekenler nelerdir?
Sigara ve/veya alkol kullanıyorsanız 1 hafta önceden bırakmak, operasyon sonrası ödeme azaltacaktır. Kan sulandırıcı ilaçlar ve besin destek ürünleri de 1 hafta önceden kesilmelidir.
1964 yılında İzmir’de doğdum. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1987 yılında mezun oldum. 2000 yılında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden KBB uzmanlığımı aldım. Bir süre Alsancak’taki özel kliniğimde çalıştıktan sonra 2001 yılında Özel ENTO Tıp Merkezi’ni kurarak yurtiçi ve yurtdışından birçok hastamın ameliyatlarını yapmaya devam etmekteyim.